Over mij

Over Carle Douglas

Als klein jongetje raakte Carle Douglas in de ban van het ‘bakken’ dankzij zijn oma, die als een echte Surinaamse mater familias van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in de keuken van hun huis in Paramaribo in de weer was met lekkernijen voor het hele gezin. Toen hij acht was, mocht hij voor het eerst zelf iets bakken, onder het toeziend oog van oma. Het duurde daarna niet lang of hij begon op eigen houtje met ingrediënten en bak- en opstijfprocessen te experimenteren. De horizon kon daarbij niet breed genoeg zijn: allerlei mixen van smaken, kleuren en substanties werden door de jonge Carle uitgeprobeerd.

Na een studie scheikunde en klassieke toneeldans in Amsterdam – twee zijwegen die later toch tot zijn uiteindelijke beroep bleken te leiden – koos Carle Douglas met heel zijn hart voor zijn jongensdroom: het banketbakkersvak. Hierin kon hij immers niet alleen zijn fascinatie voor ingrediënten en bereidingsprocessen kwijt, hij kon er ook zijn artistieke kant in uitleven: in het creëren van de lekkerste en mooiste patisserie, steeds weer anders, elke dag opnieuw.

Na zijn opleiding aan de Amsterdamse banketbakkersschool werkte Carle Douglas op de patisserie-afdeling van het Amstel Hotel en een aantal gerenommeerde banketbakkerijen, waarna hij cursussen suiker- en chocoladewerk volgde in Zwitserland om zijn vakkennis verder te verdiepen en uit te breiden. Hierna werkte hij met veel succes bij Restaurant Neeltje Pater, Restaurant Christophe (dat mede dankzij Carle’s patisserie-creaties een eerste Michelinster wist te verkrijgen), Patisserie Pompadour, Restaurant l’Entree, Banketbakkerij Bakken met Passie, Restaurant Sluizer, De Bakkerswinkel, The Chocolate Company/Australian en Hotel de l’Europe.

Tegenwoordig biedt Carle Douglas zijn patisserie- en dessertkwaliteiten rechtstreeks aan aan particulieren, via zijn eigen bedrijf DouglasDelights. Daarnaast zet hij zich in voor verschillende creatieve patisserie- en culinaire projecten. Tot zijn opdrachtgevers behoren onder andere de Bijenkorf, Suikerstichting, Philips/Decca, Haarlems Gymnasium, IMC Weekendschool, ROC, FGH bank, Seasons, diverse televisie-kookprogramma’s, culinaire tijdschriften en celebrities.