×
Your cart is empty.
Trouwseizoen
27 oktober 2015 Carle Douglas

Trouwseizoen

Posted in Workshops

Het is herfst…en wij maken ons op voor de donkere dagen met kaarslicht, gezelligheid, en vooral lekker en mooi eten. Daarover later meer.

Trouwen doet men het liefst in de zonnige jaargetijden, dus de laatste bruidstaarten worden nu vervoerd. En hoewel het er veel waren afgelopen seizoen, is en blijft elke bruidstaart een op maat gesneden stuk vakwerk.

Met grote regelmaat doen zich “toevalligheden”voor. Zoals bijvoorbeeld twee bruiden met dezelfde voornaam, die in dezelfde week gingen trouwen. Maar niet alleen dat. Het ene paar besprak de taart in februari en het andere paar in augustus. Uit 8 smaken kozen beide stellen voor hetzelfde.

Hoe gaat het maken van een bruidstaart in z’n werk?
Als de basisgegevens(aantal gasten, smaak, opmaak en decor) bekend zijn, wordt de basis calculatie gemaakt: hoeveel etages, welke diameter en hoe hoog/hoeveel lagen krijgt elke etage. Hierbij wordt de lijn van de taart bepaald. Afhankelijk van het aantal gasten kan dit een lastige puzzel zijn.
Vaak wordt eerst het decor gemaakt zodat dit tijd heeft om te drogen. Juwelierswerk en fijne motoriek. Kleur wordt gekozen/gemaakt.
De volgende dag wordt het beslag gemaakt: grote ketels met tientallen eieren, suiker, kilos bloem en boter. Er wordt geklopt en gemengd. Bouwvakkers. Er wordt gebakken.Eenmaal uit de oven gaan de ongevulde taarten een nacht de koeling in om de volgende dag te worden doorgesneden en gevuld met de lekkerste crèmes, stukjes fruit, chocolade of noten.
Na nog een nacht koelen worden de taarten bekleed: bij DD eerst met een dun laagje marsepein met weinig suiker(1:1½); daarover een dunne laag uitrol fondant. Dun, want suiker mag niet in de hoofdrol.
De onderrand van de taarten moet worden afgewerkt.
Vervolgens worden de taarten gedoweld(steunpilaartjes inwendig aangebracht) en gemonteerd(gestapeld), waarna het decor kan worden aangebracht. Soms heeft dit nog enkele uren nodig om te hechten.

Als het decor bestaat uit samengestelde vormen/bloemen, dan zijn deze tussendoor in elkaar gezet; eventueel gekleurd.
Het aanbrengen van het decor op de juiste plaats kan veel tijd in beslag nemen. De top van de bruidstaart vraagt speciale aandacht.

Voor wie hier meer over wil weten is er een hands-on tweedaagse workshop Bruidstaart op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november.JohnBarbara2