post

Pâte Brisée, Pâte Sablée en Pâte Sucrée

Pâte Brisée, Pâte Sablée en Pâte Sucrée zijn deegsoorten gebruikt bij taarten. Maar wat is het verschil?

Brisée: de koude boter die in de bloem is gehakt geeft een bladerig krokant effect. Lijkt op piedeeg, maar heeft met wat suiker(weinig) en ei i.p.v. water een rijkere smaak.

Sablée: de grootste hoeveelheid boter van deze drie geeft het een zeer fijne kruimel. Delicate smaak. Valt(in de mond) makkelijk uit elkaar als los zand.

Sucrée: het stevigst. Heeft de kleinste hoeveelheid boter en verhoudingsgewijs grootste hoeveelheid suiker en ei. Kleurt daardoor het snelst bruin. Steviger in de mond.

Welke is het beste? Wel, dat hangt af van smaak en het gewenste effect. De enige manier om er achter te komen is het te proberen.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail
post

Lievevrouwenbedstro

Het is mei, en de Lievevrouwenbedstro, in Duitsland ook wel Waldmeister genoemd, is net wel of net nog niet in bloei. Het verspreid een heerlijke geur die nog sterker wordt als de takjes wat verlept zijn.

Je kan de geur vergelijken met de geur van de tonkaboon.

In Duitsland maakt men traditioneel in Mei de ‘Maibowle’. Dit doet men door het Lievevrouwenbedstro te laten trekken in een schaal met witte wijn. Dit kan gekoeld gedronken worden, perfect voor een zonnige mei middag. Ook kan je de Lievevrouwenbedstro een aantal uren laten trekken in een suikersiroop. Hierdoor krijg je de basis voor een heerlijke limonade of een smaakmaker voor verse meloencocktail.

Er is geen thema geselecteerd of het thema is verwijderd.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail
post

Bonita bedankt!

Na ruim anderhalf jaar stage bij mij gelopen te hebben, is Bonita nu hard aan het werk om verder te mogen naar haar 4de jaar. Om door te mogen, heeft ze onder andere een Kokosmousse en een limecurd gemaakt.

Hier het voorbeeld:

Echt een plaatje als je het mij vraagt. Bonita, bedankt voor je inspanningen! Heel veel succes met je verdere opleiding en de thee staat klaar als je in de buurt bent.

Carle.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail
post

Terugkijkend op het afgelopen jaar

Het is februari 2017 en ik heb al een tijd niet meer geblogd. Niet dat er niets is gebeurd…integendeel.
Vorig jaar waren er verschillende uitstapjes. Na de succesvolle Tour de Patisserie in Parijs, volgden Brighton, Londen, Keulen, Milaan, de Dordogne en nog een keer Parijs.
Brighton is een lief stadje waar je geen minuut honger hoeft te lijden. The Royal Pavilion biedt genoeg stijlen, vormen en kleuren voor een pièce van suikerwerk. Van binnen prachtig gerestaureerd; inclusief de enorme keukens en eetzalen.
Read More

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail
post

Tour de Patisserie Paris

lego

LEGO etalage in Les Halles

 

Parijs, Patisserie…je kunt het ene niet zeggen zonder direct aan het andere te denken.

Al vele jaren maak ik graag een uitstapje naar deze stad om te zien, te ruiken, te proeven en te bestuderen.
Tijdens de cursus “Patisserie Intensief” besteed ik uitgebreid de aandacht aan o.a. de Franse bakkunst en haar producten.

Kort geleden trok ik dan ook voor het eerst met een groepje cursisten naar deze stad om het geleerde in zijn eigen omgeving te laten zien. We hadden een vol programma…te voet, per Metro, per fiets, er zijn heel wat kilometers afgelegd.

Read More

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail
post

Winter 2015

Geruisloos is de zomer in de herfst overgegaan en opeens zijn daar de donkere dagen voor de Kerst. Gezelligheid, kaarslicht en lekkers!
Na een oer Hollandse Sinterklaas laat DD zich voor Kerst vooral inspireren door Duitsland met zijn Zimtsterne, Vanillehörnchen en Butterstollen…..onder andere.
Maar ook Engeland ontbreekt niet met Mince Pies en de overheerlijke Christmas Cakes.

 

DSC00542 DSC00563

Read More

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail
post

Trouwseizoen

Het is herfst…en wij maken ons op voor de donkere dagen met kaarslicht, gezelligheid, en vooral lekker en mooi eten. Daarover later meer.

Trouwen doet men het liefst in de zonnige jaargetijden, dus de laatste bruidstaarten worden nu vervoerd. En hoewel het er veel waren afgelopen seizoen, is en blijft elke bruidstaart een op maat gesneden stuk vakwerk.

Read More

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinmail